Pakar4life | Bacaan doa sebelum bekerja dan memasarkan perniagaan 4life

Bacaan doa sebelum bekerja dan memasarkan perniagaan 4life.

Pakar4life
Doa Sebelum Bekerja
Pakar4life

Sebagai Agent pemasaran 4Life, sebelum kita memulakan promosi tentang 4life. Berikut adalah cadangan langkah untuk bermula:

Step 1 – Betulkan Niat Sebelum bekerja.

Islam mengajar kita sebelum memulakan sesuatu pekerjaan, kita perlu mulakan dengan niat yang bersih.

Pertama sekali kita perlu betulkan niat kita ikhlas untuk membantu masyarakat dimana kita ingin masyarakat sihat sejahtera dan mencapai kebahagiaan dalam hidup mereka.

Syarat utama untuk kebahagiaan adalah kesihatan yang baik. Alhamdulillah kita didalam industri yang baik dimana kita membatu masyarakat untuk menjadi lebih sihat dan cemerlang dalam hidup.

Step 2 – Bacaan doa sebelum bekerja.

Bacaan sebelum berangkat keluar rumah: 

اَللّهُمَّ ارْزُقْنِيْ رِزْقًا حَلاَلاً طَيِّباً, وَاسْتَعْمِلْنِيْ طَيِّباً. اَللّهُمَّ اجْعَلْ اَوْسَعَ رِزْقِكَ عَلَيَّ عِنْدَ كِبَرِ سِنِّيْ وَانْقِطَاعِ عُمْرِيْ. اَللّهُمَّ اكْفِنِيْ بِحَلاَلِكَ عَنْ حَرَامِكَ, وَاَغِْننِيْ بِفَضْلِكَ عَمَّنْ سِوَاكَ. اَللّهُمَّ اِنِّيْ اَسْأَلُكَ رِزْقًا وَاسِعًا نَافِعًا. اَللّهُمَّ اِنِّيْ اَسْأَلُكَ نَعِيْمًا مُقِيْمًا, اَلَّذِيْ لاَ يَحُوْلُ وَلاَ يَزُوْلُ

Alloohummarzuqnii rizqon halaalan thoyyibaa, wasta’milnii thayyibaa. Alloohummaj’al ausa’a rizqika ‘alayya ‘inda kibari sinnii wanqithoo’i ‘umrii. Alloohummakfinii bihalaalika ‘an haraamika. wa aghninii bifadhlika ‘amman siwaaka. Alloohumma in nii as-aluka rizqon waasi’an naafi’an. Alloohumma innii as-alukan na’iimaan muqiiman, alladzii laa yahuulu wa laa yazuulu.

Ertinya : Ya Allah, berilah padaku rezki yang halal dan baik, serta pakaikanlah padaku segala perbuatan yang baik. Ya Tuhanku, jadikanlah oleh-Mu rezekiku itu paling luas ketika tuaku dan ketika lemahku. Ya Allah, cukupkanlah bagiku segala rezki-Mu yang halal daripada yang haram dan kayakanlah aku dengan karunia-Mu dari yang lainnya. Ya Allah, aku mohonkan pada-Mu rezki yang luas dan berguna. Ya Allah, aku mohonkan pada-Mu ni’mat yang kekal yang tidak putus-putus dan tidak akan hilang.

 

Bacaan doa sebelum memulakan kerja:

ألّلهُمَّ أَصْلِحْ لَنَا دِيْنَنَا الَّذِى هُوَ عِصْمَةُ أَمْرِنَا

وَأَصْلِحْ لَنَا دُنْيَانَا الّتِىْ فِيْهَا مَعَاشُنَا

وَأَصْلِحْ لَنَا آخِرَتَنَا الّتِى إِلَيْهَا مَعَادُنَا

 

ALLOHUMMA ASLIH LANA DIINANAA ALLADZII HUA ISMATU AMRINAA, WAASLIH LANAA DUNYANAA ALLATII FIIHA MA’ASYUNAA, WAASLIH LANAA AKHIRATANAA ALLATII ILAIHAA MA’AADUNAA.

Ertinya: Ya Allah baikpulihkanlah pegangan agama kami, kerana agamalah yang menjadi kuasa pengawal segala urusan hidup kami. Perbaikkanlah segala urustadbir persoalan keduniaan kami, kerana di dalamnya kami menjalani kehidupan kami. Perbaikkanlah urustadbir urusan akhirat kami, kerana disanalah destinasi tempat kembali kami.

 

Doa sebelum pulang dari tempat kerja:

اَللّهُمَّ اِنِّيْ اَعُوْذُ بِكَ اَنْ اَضِلّ اَوْ أُضَلَّ اَوْ اَزِلَّ اَوْ أَظْلَمَ اَوْ أَجْهَلَ اَوْ يُجْهَلَ عَلَيَّ.

‘Alloohuma innii a’uudzubika an adhilla, au udholla, au azilla, au adzlama, au ajhala, au yujhala ‘alayya.’

Ertinya: Ya Allah, sungguh aku berlindung kepadaMu agar tidak tersesat atau disesatkan atau aku tergelincir atau digelincirkan atau aku berbuat dzalim atau didzalimi atau aku berbuat bodoh atau dibodohi (HR. Nasa’i, Tirmidzi, Abu Dawud, Ibnu Majah).

Semoga kita semua dapat mengamalkan doa-doa ini dalam kehidupan kita seharian.

 

Jika bermanfaat sila klik butang share. Terima kasih.

 

PSS: Berminat menyebarkan kebaikan tentang produk 4life?

Whatsapp saya http://ikhtiaruddin.wasap.my

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *